02 november 2026

Actueel Ook vakantieopbouw tijdens een slapend dienstverband? Volgens de A-G wel

Bouwt een arbeidsongeschikte werknemer na 104 weken ziekte nog vakantiedagen op, ook als je als werkgever geen loon meer betaalt?

Volgens A-G De Bock is het antwoord: ja.

Volgens het Europese recht is vakantieopbouw in beginsel gekoppeld aan daadwerkelijk werken. Voor arbeidsongeschikte werknemers geldt echter een uitzondering: zij bouwen ook vakantiedagen op als zij niet werken.
Aan het ontstaan van het recht op vakantie mag bovendien geen aanvullende voorwaarde worden verbonden. En juist daar wringt de Nederlandse wet. Artikel 7:634 lid 1 BW koppelt de opbouw van vakantiedagen aan het recht op loon. Naar de letter van de Nederlandse wet worden tijdens een slapend dienstverband daarom geen vakantiedagen opgebouwd.

De A-G concludeert dat dit in strijd is met het Europese recht. De rechter moet artikel 7:634 lid 1 BW op dit punt daarom buiten toepassing laten. Het gevolg: ook tijdens een slapend dienstverband bouwt een arbeidsongeschikte werknemer vakantiedagen tegen loonwaarde op.

π–πšπ­ π›πžπ­πžπ€πžπ§π­ 𝐝𝐒𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐀𝐭𝐒𝐣𝐀?
Heb je slapende dienstverbanden? Breng alvast de mogelijke vakantieaanspraken en financiΓ«le gevolgen in kaart. Houd hiermee ook rekening bij beΓ«indigingsregelingen en eindafrekeningen, maar besef dat de uitkomst nog niet definitief is.

De Hoge Raad is nu aan zet. Die kan de conclusie van de A-G volgen, ervan afwijken of de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Vragen over wat dit voor jouw organisatie of een concreet slapend dienstverband betekent? Neem gerust contact op met Margriet van der Velden-Rijnsburger.

Lees hier de conclusie van de A-G: https://lnkd.in/e7fUab9G