Door Nienke van den Bosch
10 april 2024

Actueel Ziekmelding voor loondoorbetaling tijdens ziekte niet vereist

Normaal gesproken is de eerste ziektedag van de werknemer de dag waarop hij zich ziek meldt. Vanaf de eerste ziektedag heeft de werknemer recht op loondoorbetaling tijdens ziekte. Voor de aanspraak op dit recht is een ziekmelding in beginsel niet vereist. Dat oordeelde het Gerechtshof Den Haag op 20 februari 2024.

De werknemer in kwestie had een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tot 31 oktober 2022. Nadat een vriendin van de werknemer op 18 juli 2022 de bestuurder van de werkgever een WhatsApp-bericht had gestuurd waarin zij vertelde dat de werknemer โ€˜helemaal opโ€™ is en dit โ€˜duidelijk begin overspannen isโ€™, is de werknemer tot het einde van de arbeidsovereenkomst niet meer op het werk verschenen. Na afloop van het dienstverband vordert de werknemer loondoorbetaling wegens ziekte over de periode van 18 juli 2022 tot en met 31 oktober 2022.

Het Hof stelt de werknemer in het gelijk. Een werknemer heeft immers alleen geen recht op loondoorbetaling tijdens ziekte indien sprake is van een omstandigheid zoals genoemd in artikel 7:629 lid 3 BW, zoals het opzettelijk veroorzaken van de ziekte, of het belemmeren van het herstel. Nu in dit geval geen sprake is van een dergelijke omstandigheid, heeft de werknemer recht op loon gedurende zijn ziekteperiode. Daarbij maakt het ook niet uit dat de werknemer niet bereid is gebleken de arbeid te verrichten. Deze beslissing is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar, aldus het Hof.

๐–๐š๐ญ ๐ก๐š๐ ๐๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ ๐ž๐ฏ๐ž๐ซ ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ฌ ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง ๐๐จ๐ž๐ง?

De werkgever had er na het bericht van de vriendin rekening mee moeten houden dat de werknemer arbeidsongeschikt was, ook zonder officiรซle ziekmelding. Het had op de weg van de werkgever gelegen om de werknemer op te roepen voor een consult bij de bedrijfsarts.

In de praktijk zal deze uitspraak van het Hof aan relevantie inboeten als bij de werkgever een verzuimprotocol geldt, waarin is opgenomen dat de werknemer zich ziek dient te melden. Van een werknemer mag nog altijd worden verwacht dat hij zich daar aan houdt.

Vragen? Neem contact op viaย vandenbosch@boontje.nl

Tekst:ย Nienke van den Bosch