Door Danny Vesters & Rosa Cats
29 maart 2024

Actueel ๐ƒ๐ž ๐ฆ๐š๐š๐ญ๐ฌ๐ญ๐š๐Ÿ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐šฬ†๐ซ๐›๐ฎ๐ฅ๐ž๐ฌ๐œ๐ฎ ๐ ๐ž๐ฅ๐๐ญ ๐จ๐จ๐ค ๐›๐ฎ๐ข๐ญ๐ž๐ง ๐š๐ซ๐›๐ž๐ข๐๐ฌ๐ซ๐ž๐ฅ๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฌ

Danny Vestersย enย Rosa Cats schreven een annotatie over de zaak Tena Arregui t. Spanje (EHRM, 42541/18), 11 januari 2024:

Tena Arregui, een Spaans staatsburger, beklaagde zich over het onderscheppen en openbaar maken van zijn e-mails en het seponeren van een strafklacht die verband hield met deze gebeurtenissen.

De klager was bestuurslid van een Spaanse politieke partij, UPyD. Deze politieke partij had een particuliere onderneming ingehuurd om de e-mails van een partijlid, niet zijnde de klager, te monitoren die verdacht werd van betrokkenheid bij onderhandelingen met een andere politieke partij. Er werden twee verschillende e-mailaccounts, gedurende de maanden voordat hij uit de partij werd gezet, gemonitord. Beide e-mailaccounts behoorden tot het domein van de UPyD. Hierbij werden e-mails aangetroffen die de klager naar het partijlid had verzonden. Een deel van de inhoud van die mails lekte uit naar de pers.

Hoe deze zaak verder verliep, lees je in de hele annotatie op de website van het EHCR:ย https://lnkd.in/ekgDiuUZ