Door Lucine Meijers
27 februari 2024

Actueel Is een veganistische gehaktbal een gehaktbal?

Zo nu en dan verschijnen er in het arbeidsrecht smeuรฏge uitspraken. Een voorbeeld hiervan is de uitspraak van het Hof Den Haag dat verscheen in 2023.

De vraag die voorlag was of de Duitse vennootschap ๐ฟ๐‘–๐‘˜๐‘’ ๐‘€๐‘’๐‘Ž๐‘ก viel onder de werkingssfeer van de verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfonds VLEP. ๐ฟ๐‘–๐‘˜๐‘’ ๐‘€๐‘’๐‘Ž๐‘ก meent van niet, omdat haar gehaktballen, frikandellen en hamburgers geen vlees bevatten, maar soja- of erwtenproteรฏne. VLEP en ook het Hof Den Haag denken hier anders over.

Volgens het Hof Den Haag is het voor de beantwoording van de vraag of een product moet worden aangemerkt als gehaktbal, frikandel of hamburger, van belang wat de gemiddelde burger hieronder naar huidig Nederlands taalgebruik verstaat. Daarbij neemt het Hof in aanmerking dat in de afgelopen decennia de productie van vleesvervangende producten sterk is toegenomen en ontwikkeld. Eรฉn en ander heeft naar het oordeel van het Hof Den Haag tot gevolg dat de gemiddelde burger onder gehaktballetjes, frikandellen en hamburgers tegenwoordig niet meer alleen de vleeshoudende producten verstaat, maar ook de vegetarische/veganistische varianten ervan.

In een andere zaak pakte het antwoord op de vraag of een pannenkoek moest worden gezien als โ€˜koekโ€™, uit in het voordeel van de werkgever (ECLI:NL:GHDHA:2021:832). Volgens het Hof Den Haag waren de grondstoffen van pannenkoeken (melk, bloem en ei) anders dan die van een โ€˜gewoneโ€™ koek (bloem, vet en suiker).

De lezing van werkingssferen van verplichtstellingsbesluiten luistert nauw en er wordt hier dan ook veel over geprocedeerd, zowel door werkgevers als door bedrijfstakpensioenfondsen. Aangezien een verplichte deelname in een pensioenfonds met terugwerkende kracht voor de werkgever grote financiรซle gevolgen kan hebben, doen werkgevers er verstandig aan goed onderzoek te doen of zij al dan niet onder een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds vallen.

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op viaย meijers@boontje.nl

Tekst:ย Lucine Meijers