Actueel Remote werken vanuit het buitenland: welk (arbeids)recht is van toepassing?

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is ๐ณ๐ฆ๐ฎ๐ฐ๐ต๐ฆ werken steeds normaler geworden. Dat geldt niet alleen voor werken binnen Nederland, maar ook voor werken vanuit het buitenland. Het voorstel voor de ๐๐ฆ๐ต ๐ธ๐ฆ๐ณ๐ฌ๐ฆ๐ฏ ๐ธ๐ข๐ข๐ณ ๐ซ๐ฆ ๐ธ๐ช๐ญ๐ต, zou het bovendien voor werknemers wel eens gemakkelijker kunnen maken om hun werkzaamheden buiten kantoor uit te voeren, zelfs vanuit andere EU-landen.
Werken op afstand roept voor werkgevers vragen op. Niet alleen op het gebied van fiscaliteit en sociaal zekerheidsrecht, maar ook op het gebied van het ๐ต๐ฐ๐ฆ๐ฑ๐ข๐ด๐ด๐ฆ๐ญ๐ช๐ซ๐ฌ๐ฆ recht. Welke ontslagrecht moet bijvoorbeeld worden toegepast als de werkgever een werknemer wil ontslaan die woont en werkt in het buitenland? De regels die dit bepalen zijn opgenomen in de zogeheten Rome I-verordening. Op basis van deze verordening kan het toepasselijke recht in de arbeidsovereenkomst worden ๐จ๐ฆ๐ฌ๐ฐ๐ป๐ฆ๐ฏ. Maar in de meeste gevallen kan de werknemer bij een rechtskeuze alsnog bescherming ontlenen aan het recht van het land waar de werknemer zijn werkzaamheden verricht. Dat geldt ook als de werkgever in dat land geen kantoor gevestigd heeft en de werknemer voornamelijk vanuit huis werkt.
De Hoge Raad heeft recent overwogen dat werknemers in dat geval alleen beschermd worden door het niet-gekozen recht, als dat recht de werknemer een hoger beschermingsniveau biedt. Maar hoe bepaal je dat? Dit blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig vast te stellen.
Het is dus van belang dat je als werkgever goed geรฏnformeerd bent. Is het verstandig om een rechtskeuze te maken? En zo ja, voor welk land? En zijn in dat geval alsnog andere arbeidsrechtelijke regels van toepassing? Wij adviseren werkgevers om zich al bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst in deze vragen te verdiepen. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Tekst:ย Bjรถrn Schouten