Door Leander van den Hof
11 juli 2023

Actueel Het kabinet is gevallen, dus kan de flexmarkt weer terug naar de tekentafel?

U heeft het ongetwijfeld meegekregen; de arbeidsmarkt gaat op de schop. Medio 2022 ontvingen we de hoofdlijnenbrief van de minister van Sociale Zaken, Van Gennip, en in april dit jaar volgde een nog concretere update. De kernboodschap: de flexibele schil gaat op de schop, en snel ook!

In de afgelopen maanden hebben wij u voorbereid op de aanstaande wijzigingen. Ken je organisatie, heb inzicht in je personeelsbestand en flexibele schil en wees je bewust van de aanstaande wijzigingen, zo luidden onze adviezen. Maar dan is opeens alles anders. Het kabinet valt en minister Van Gennip is plots demissionair minister Van Gennip. Wat nu?

Het demissionair kabinet behandelt de komende maanden alleen nog maar de lopende, hoognodige en niet controversiële vraagstukken. De kans is groot dat de nieuwe wetgeving geparkeerd wordt en een nieuw kabinet zich erover kan gaan buigen. Kortom, herziening van de arbeidsmarkt is hoognodig, maar kan blijkbaar toch nog even op zich laten wachten.

Kun je dan niets meer met onze adviezen? Dat wel, verwachten we. De problemen op onze arbeidsmarkt zijn immers nog net zo actueel, demissionair kabinet of niet. Ook zijn we het er met z’n allen wel over eens dat het niet wenselijk is dat ZZP’ers in de zorg schouder aan schouder staan met werknemers en dat uitzendkrachten gelijke arbeidsvoorwaarden verdienen. Bepaalde maatregelen zullen er dus toch wel komen, linksom of rechtsom. We zullen echter de verkiezingen moeten afwachten om te weten hoe de hervormingen er concreet uit komen te zien.

We houden u op de hoogte!

Tekst: Leander van den Hof