Door Danny Vesters
26 juli 2023

Actueel ChatGPT op de werkvloer: genezen is beter dan voorkomen

Op de moderne werkvloer worden technologische innovaties steeds belangrijker. Ook de opkomst van ChatGPT kunnen we niet negeren.

In april 2023 gebruikten maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders ChatGPT. Hoewel de chatbot de efficiΓ«ntie van werknemers kan vergroten, horen bij het gebruik van dergelijke toepassingen de nodige valkuilen. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

π“π«πšπ§π¬π©πšπ«πšπ§π­π’πž

We adviseren om duidelijk en op voorhand met werknemers in gesprek te treden over het gebruik en de bijbehorende beperkingen van AI-toepassingen zoals ChatGPT. Het helpt ook om duidelijke afspraken te maken over het gebruik. Leg deze afspraken en verwachtingen vervolgens vast op bijvoorbeeld het intranet of in een personeelshandboek.

π†πžπ―π¨πžπ₯𝐒𝐠𝐞 𝐒𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐒𝐞

Het is voor werkgevers van groot belang om gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen. We raden werkgevers dan ook aan om werknemers expliciet te instrueren om bij het gebruik van ChatGPT geen gevoelige (bedrijfs)informatie en/of persoonsgegevens te delen. Ook kunnen medewerkers geΓ―nstrueerd worden om gebruik te maken van het opt-outformulier van ChatGPT. Hierin geven medewerkers aan dat de input niet gebruikt mag worden voor het trainen van het model.

π“π¨πžπ³π’πœπ‘π­ 𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨π₯𝐞

ChatGPT is niet alwetend. De output wordt gebaseerd op verschillende (niet-geverifieerde) bronnen op het internet en kan daarom onjuist zijn. Zo komt het vaak voor dat ChatGPT bronnen opnoemt die niet bestaan. Werkgevers doen er daarom goed aan om ervoor te zorgen dat er altijd toezicht en controle is op de output. Zo kunnen eventuele fouten of misinterpretaties gecorrigeerd worden. Bespreek met werknemers dat zij zelf ook kritisch moeten zijn op de output.

𝐌𝐞𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐭𝐞𝐧?

Bij Boontje Advocaten en Mediators begrijpen we hoe essentieel het is om als werkgever goed geΓ―nformeerd te zijn over ontwikkelingen op de werkvloer. Als je meer wilt weten over de juridische aspecten van het implementeren van nieuwe ontwikkelingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Danny Vesters.